5 kroků, které vám pomůžou snížit spotřebu energie v restauraci

24. září 2024·7 minut čtení
5 kroků, které vám pomůžou snížit spotřebu energie v restauraci
6alt
Jana RiegerováTrade marketing manager Kofola

5 kroků, které vám pomůžou snížit spotřebu energie v restauraci

Restaurace a hotely patří mezi energeticky nejnáročnější provozy vůbec. Spotřebují 5-10krát více energie než třeba pekárny nebo menší obchody a služby. Energetický management vám dokáže ušetřit 10-30 %. A bonus navíc? Získáte si na svou stranu hosty, kteří ocení váš zodpovědný přístup.

Co je energetický management?

Energetický management si představte jako hrstku opatření, která mají za úkol řídit a snižovat spotřebu energie přímo ve vašem podniku. Patří do něj všechno od měření a analýzy spotřeby, přes návrh úsporných opatření až po jejich nasazení a vyhodnocení.

Jak začít s úsporou energie?

1. Audit spotřeby energie

Jako první vás čeká energetický audit. Ten podrobně prozkoumá spotřebu energie v celém podniku a zkontroluje, kolik ji mizí na osvětlení, vytápění, klimatizaci, kuchyňské spotřebiče, ohřev vody nebo třeba televizi a minibar. Odhalí, ve kterých částech podniku spotřebováváte víc energie, než je třeba, a navrhne postup pro snížení spotřeby. Vypočítá vám potenciál úspor a připraví akční kroky. 

2. Instalace systémů, které měří spotřebu

Po auditu přichází na řadu instalace systémů pro monitorování spotřeby energie v reálném čase. Spotřebu můžete sledovat z mobilní nebo webové aplikace. Data, která získáte, využijete pro optimalizaci spotřeby a včas díky nim odhalíte, když některé zařízení čerpá zbytečně moc energie.

3. Optimalizace provozu zařízení

Data z monitorovací aplikace začnete využívat v praxi. V restauracích může jít třeba o úspornější provoz spotřebičů a pravidelnou péči. V hotelech zase můžete ušetřit na provozu klimatizace nebo vytápění pomocí senzorů pohybu, které zajistí, že zařízení poběží jen v obsazených místnostech. Měření spotřeby spolu s optimalizací vám ušetří 3-10 % s návratností investice během jednoho roku.

Supertip

Přečtěte si, jak správně pečovat o lednicivýčepní zařízení i postmix, abyste snížili spotřebu energie a prodloužili jejich životnost.

4. Investice do úsporných technologií

Dalším krokem je investice do energeticky úspornějších zařízení a technologií. Čeká vás třeba výměna starých spotřebičů za nové, ale i investice do systémů pro využití obnovitelných zdrojů energie (například do tepelných čerpadel nebo fotovoltaických panelů pro ohřev vody). Tyto investice jsou sice vyšší, ale přinesou vám také úspory větší než 15 % a vrátí se vám do 5 let.

5. Vzdělávání a zapojení personálu i hostů

Bez proškolení personálu to nepůjde. Nastavte si interní pravidla a sepište je třeba do desatera nebo jiného jednoduchého návodu, který vyvěsíte do zázemí. Pravidla si nastavte, jak potřebujete – připomínejte jim zhasínání, nastavte si termíny pro pravidelné čištění spotřebičů a motivujte je k úspoře vody. Podobnými výzvami můžete motivovat i hosty. Koukněte, jak to třeba dělají v Hotelu Srní.

Chcete vědět, kolik energetický management stojí a kdo vám s ním pomůže? Tady se dozvíte víc.

Zpět na Udržitelná gastronomie
Podobné články
Věděli jste, že správnou péčí o výčep snížíte jeho spotřebu až o 60 %? Ukážeme, jak

Věděli jste, že správnou péčí o výčep snížíte jeho spotřebu až o 60 %? Ukážeme, jak

10 nešvarů, kvůli kterým lednice ve vašem podniku spotřebovává víc elektřiny, než musí

10 nešvarů, kvůli kterým lednice ve vašem podniku spotřebovává víc elektřiny, než musí

Přehled úsporných tipů, které vaší restauraci ušetří desítky tisíc ročně

Přehled úsporných tipů, které vaší restauraci ušetří desítky tisíc ročně

Co všechno je potřeba připravit před energetickým managementem gastro provozu?

Co všechno je potřeba připravit před energetickým managementem gastro provozu?