6 tipů, jak prodloužit život vašemu postmixu

18. listopadu 2024·6 minut čtení
6 tipů, jak prodloužit život vašemu postmixu
6alt
Jana RiegerováTrade marketing manager Kofola

6 tipů, jak prodloužit život vašemu postmixu

Není žádným tajemstvím, že postmixy jsou skvělým řešením pro menší provozy, bistra a fastfoody. Mají hodně výhod – od toho, že jsou skladné, přes dlouhou trvanlivost nápojů až po malé nároky na údržbu. Aby dlouho sloužily a zaručili jste tu nejlepší možnou kvalitu pití vašim hostům, je ale potřeba o ně pečovat správně. Víte, jak na to?

Pro začátek pro vás máme několik důvodů, proč se o postmixy vůbec starat:

  • prodloužíte tím životnost přístroje
  • snížíte spotřebu energie
  • zajistíte maximální možnou hygienu stroje a tím pádem i spokojenost hostů

Pár provozních doporučení

Šetřete energii

Doporučujeme zařízení zbytečně nevypínat (například na noc). Pokud ho budete příliš často vypínat a zapínat, ve finále na jeho opětovné zprovoznění spotřebujete víc elektřiny, než kdybyste ho nechali zapnutý. Obecné doporučení je: při přerušení provozu zařízení do 5 dnů ho nevypínejte, nad 5 dnů už ho raději vypněte.

Předcházejte znehodnocení nápojů

Při odchodu z provozovny radíme uzavřít přívod vody do postmixu nebo ho jinak zajistit proti nadměrnému průtoku vody – například s použitím aqua-stop ventilu. Koupíte ho v jakémkoli kutilském obchodu i online. Vyhnete se tak nejen zbytečnému znehodnocení sirupu, ale i ulepení hlavic. 

Dál doporučujeme uzavírat také ventil tlakové nádoby s oxidem uhličitým (CO2), protože hrozí jeho únik.

Malá superrada:

Dejte si pozor na zakrývání ventilačních otvorů postmixů a raději ho nevyužívejte pro sušení utěrek ani čehokoli dalšího. Nejen, že tím výrazně zvýšíte spotřebu energie, ale taky hrozí, že se vám postmix rozbije.

Jaké často postmix čistit?

  • Po každé směně

Každý den byste měli čistit hlavice (hubičky) a difuzéry. Stačí, když je v rychlosti propláchnete pod teplou vodou. Stejně tak proplachujte vaničku odkapu.

  • Pravidelně

Pokud měníte Bag-in-Box, měli byste teplou vodou propláchnout koncovky hadic.

Když si na proplachování nedáte pozor, může dojít k většímu odporu proudění nápoje, větší spotřebě elektrické energie a hrozí, že se vám znehodnotí sirupy.

  • Několikrát ročně

Sanitace a čištění filtrů se u postmixů doporučuje alespoň 3x ročně.

Spolu se sanitací vám specialista vymění filtr vody a vyčistí kompletně vedení sirupů. Tím zabrání zanesení postmixu i nadměrné spotřebě elektřiny.

Během sanitace zároveň zkontroluje, jestli postmix míchá správný poměr sirupů a sody. Předejdete tak nechtěnému plýtvání a zároveň zaručíte spokojenost hostů s chutí nápojů.

Jestli vám chybí specialista na údržbu postmixů, tady je tip od nás.

Pokud hledáte další rady pro údržbu vašeho přístroje, doporučujeme pročíst ještě návod na použití přímo od výrobce. Troufneme si ale říct, že se nejspíš nebude moc lišit od doporučení, o kterých píšeme my.

Zpět na Udržitelná gastronomie
Podobné články
Věděli jste, že správnou péčí o výčep snížíte jeho spotřebu až o 60 %? Ukážeme, jak

Věděli jste, že správnou péčí o výčep snížíte jeho spotřebu až o 60 %? Ukážeme, jak

10 nešvarů, kvůli kterým lednice ve vašem podniku spotřebovává víc elektřiny, než musí

10 nešvarů, kvůli kterým lednice ve vašem podniku spotřebovává víc elektřiny, než musí

Přehled úsporných tipů, které vaší restauraci ušetří desítky tisíc ročně

Přehled úsporných tipů, které vaší restauraci ušetří desítky tisíc ročně