Věděli jste, že správnou péčí o výčep snížíte jeho spotřebu až o 60 %? Ukážeme, jak

20. listopadu 2024·5 minut čtení
Věděli jste, že správnou péčí o výčep snížíte jeho spotřebu až o 60 %? Ukážeme, jak
6alt
Jana RiegerováTrade marketing manager Kofola

Věděli jste, že správnou péčí o výčep snížíte jeho spotřebu až o 60 %? Ukážeme, jak

Platit zbytečně drahé účty za elektřinu nechce nikdo. Vsadíme se ale, že každý by chtěl hostům nosit vždy s láskou čepované, správně vychlazené a hustou pěnou zdobené nápoje. Drahé účty za elektřinu i problémy s čepováním přitom často spojuje ten stejný problém – nedostatečná péče o výčep.

Pro začátek několik faktů. Proč byste vůbec měli dbát na péči o výčep a chladící zařízení? Máme pro vás 4 dobré důvody:

  • Pokud výčep pravidelně nečistíte, už hostům nemůžete zaručit maximální kvalitu čepovaných nápojů. Když čištění zanedbáte příliš, hrozí, že se zákazníkům po jejich konzumaci udělá špatně.
  • Nápoje se vám budou špatně čepovat a pěna dlouho nevydrží.
  • Když dlouho nenecháte zkontrolovat chladicí zařízení, navýšíte tím spotřebu energie až o 60 %. Zahráváte si také s přehřátím kompresoru, což v nejhorším případě povede k tomu, že se zničí.
  • Výkon chladiče se při nepravidelné kontrole sníží až o 50 %. Což je problém hlavně v létě, kdy hosté očekávají, že jim na stůl přistane pěkně vychlazené pivo, Top Topic nebo Kofola.

Ve zkratce – správnou péčí o výčep a chladicí zařízení předejdete stížnostem hostů, zaručíte perfektní chuť nápojů a jejich optimální teplotu, snížíte si spotřebu energie a zajistíte, že vám vybavení bude dobře a dlouho sloužit.

Jak často výčep a chladicí zařízení čistit?

Ztrácíte se v tom, jak často jednotlivé komponenty čistit? Sdílíme s vámi přehlednou tabulku, kterou si můžete vylepit za bar nebo do svého zázemí.

No dobře, to bychom měli… Teď k tomu nejdůležitějšímu.

Jak výčep a chladící zařízení vyčistit správně?

V zásadě máte 2 možnosti:

1) Pustit se do čištění samostatně

  • čištění vodou pomocí sanitačního* adaptéru

*Sanitace nápojových cest je proces, při kterém se pomocí chemických a mechanických vlivů ze stěn cest uvolňují nánosy vodního kamene a likvidují se nežádoucí mikroorganismy.

To by měl dělat každý poté, co vytočí sud. Postup je poměrně jednoduchý, stačí následovat video:

  • chemické čištění pomocí sanitační sady

To už je trochu složitější. Pokud si na to troufnete, vlastníte jen menší výčep a chladící sadu, případně chcete vyčistit malý výčep z jednorázové akce, pak můžete pořídit vlastní sanitační sadu a vyčistit ho svépomocí.

Našli jsme pro vás video, jak na to:

Sanitační adaptér a sanitační sadu pořídíte třeba tady, tady nebo tady.

Protože je chemické čištění výčepu náročné jak časově, tak technologicky, doporučili bychom vám využít spíš druhou možnost.

2) Nedělat si s čištěním hlavu a zavolat si na pomoc sanitační firmu 

Firma má k dispozici všechno, co je k sanitaci potřeba a sama bude kontrolovat všechny důležité termíny.

Funguje to jednoduše. Domluvíte se s nimi dopředu na nějakém časovém úseku – třeba na jednom měsíci – a nastavíte si pravidelnou dobu sanitace. Většina sanitačních specialistů nebude mít problém k vám dorazit ještě před otevíračkou.

Přehled sanitačních firem a specialistů ve vašem regionu najdete tady

Zpět na Udržitelná gastronomie
Podobné články
10 nešvarů, kvůli kterým lednice ve vašem podniku spotřebovává víc elektřiny, než musí

10 nešvarů, kvůli kterým lednice ve vašem podniku spotřebovává víc elektřiny, než musí

Přehled úsporných tipů, které vaší restauraci ušetří desítky tisíc ročně

Přehled úsporných tipů, které vaší restauraci ušetří desítky tisíc ročně