1) Začněte u spotřebičů
Kdy naposledy jste si dělali revizi vašich spotřebičů? Tím, že do svého podniku pustíte trochu čerstvého vzduchu v podobě nového zařízení, ušetříte na energiích. Jak?
Sepište si seznam všech spotřebičů, které v restauraci využíváte. Pak si prohlédněte jejich energetické štítky a opište z nich energetickou třídu (pohybují se v rozmezí A až G) spolu s odhadovanou roční spotřebou elektřiny v kWh. Co s tím?
Příklad:
Lednice v energetické třídě A s roční spotřebou 946 kwH vás bude při aktuální ceně 6 korun za kWh stát 5 676 Kč. Lednice v energetické třídě B s roční spotřebou 1200 kWh spotřebuje za stejných podmínek elektřinu za 7 200 Kč. To dělá roční rozdíl až 1 524 Kč a při průměrné životnosti spotřebiče 5 let to vychází na 7 620 Kč.
Pokud vlastníte víc neúsporných spotřebičů, rozdíly v částkách se začnou šplhat i na desetitisíce ročně. Nemusíte rovnou měnit všechna zařízení v podniku, zaměřte se na jedno, které má nejnižší třídu a vyměňte ho za nové. V některých případech se vám tahle investice vrátí už v prvním roce.
Šetřicí supertip
Nadbytečnou elektřinu můžete čerpat i nevědomky nevhodnou péčí o zařízení. Vhodnou údržbou nejen, že snížíte spotřebu, ale taky prodloužíte životnost spotřebiče. Koukněte třeba na desatero nejčastějších nešvarů v péči o lednici nebo jak ušetřit až 60 % energie pravidelnou péčí o výčep.
2) Přejděte k vodě
I na spotřebě vody se dá hodně ušetřit, když víte, na co se zaměřit. Některé tipy možná znáte, další můžou přijít vhod:
- Pořiďte si šetřiče na vodovodní kohoutky v zázemí i na toaletách pro hosty. Pomůžou vám stáhnout spotřebu vody až o 60 %. Nechte si spočítat, kolik přesně byste ušetřili vy.
Tip: Průtok si můžete změřit i sami. Stačí k tomu větší nádoba a hodinky, stopky nebo mobil. Nádobu dejte pod vodovodní kohoutek nebo sprchu, pusťte vodu naplno a počítejte do 10. Pokud vám za 10 vteřin v umyvadle nateče více než 1 litr a ve sprše víc než 1,5 litru, máte velkou šanci ušetřit. Kolik ušetříte, bude záležet na tom, jaké úsporné šetřiče si pořídíte a jaký jim nastavíte průtok. Obecně platí, že bateriím v umyvadle většinou stačí průtok 5 litrů za minutu a bateriím ve sprše 8 litrů nza minutu.
Úsporné šetřiče pořídíte tady.
- Když vám to provoz umožní, nádobí myjte jen v plné myčce a vybírejte ekologický nebo kratší režim mytí. Nádobí, které myjete ručně, myjte v napuštěném dřezu. Je to až o pětinu úspornější, než mytí pod tekoucí vodou.
- Na zalévání pokojovek a rostlin na zahrádce využívejte olla nádoby. Ušetří vám až 80 % vody oproti běžné zálivce.
- Zamyslete se, jestli byste na něco nemohli využít ‚‚šedou vodu’’ třeba z myčky nebo ledovače. V pražské Radlické kulturní sportovně s ní splachují a šetří tak tisíce litrů ročně.
Šetřicí supertip
Nechte si udělat vodní audit a získejte úsporná opatření na míru. Když si necháte nainstalovat technologie na šetření vody, snížíte náklady o 63 %. Přispějete také ke snížení emisí CO2 a ekologické zátěže při likvidaci odpadní vody.
3) Zahřejte a zchlaďte hosty efektivněji
Snížit spotřebu tepla v podniku je celkem oříšek, protože teplota nesmí narušit pohodlí vašich zákazníků. Jednou z variant je pořízení chytrého termostatu s omezenou možností regulace ze strany hostů i personálu. Sami udržujete optimální teplotu – takovou, která bude komfortní pro všechny.
Naopak v letních měsících, na klimatizaci ušetříte třeba tím, že snížíte počet plynových hořáků v kuchyni nebo je úplně vyměníte za indukci. Její výhodou je, že přenáší teplo přímo na hrnec nebo pánev, takže neohřívá okolní vzduch.
Šetřicí supertip
Hledáte sofistikovanější řešení? Pozvěte si na pomoc odborníky. Chytrá řešení pracují na takzvané adaptivní logice. Když je potřeba podnik trochu ohřát, pustí do prostoru sluneční paprsky, aby se ušetřilo za vytápění. Ve chvíli, kdy je místnost potřeba naopak zchladit, pustí dovnitř stín, aby se ušetřilo na klimatizaci. Celý systém navíc můžete dálkově (třeba z mobilu) sledovat a ještě i ovládat. Tady se dozvíte víc o tom, jak funguje.
3 extra tipy na závěr
Hlídejte si aktuální spotřebu
Jestli chcete mít spotřebu energií opravdu pod palcem, začněte ji monitorovat. Většina z firem, které vám s monitoringem pomůžou, funguje online. Spotřebu sledujete v reálném čase na počítači nebo na telefonu. Pravidelnou kontrolou získáte nejen dokonalý přehled o spotřebě, ale také včas odhalíte jakékoli nečekané výkyvy nebo úniky.
Energetický management
Z pohledu dlouhodobého snížení spotřeby energií se vyplatí investovat do energetického specialisty. Ten odhalí příležitosti k optimalizaci spotřeby a snížení nákladů přímo pro váš podnik. Více informací tady.
Obnovitelné a vlastní zdroje elektřiny
Pokud vám to prostory a rozpočet dovolují, vyplatí se popřemýšlet alespoň nad částečným přechodem na vlastní a obnovitelné zdroje energie. Instalujte solární panely na střechu podniku, pořiďte si ohřívače vody s tepelným čerpadlem a přejděte na plně elektrická zařízení a systémy, která nahradí plynová řešení. Víc informací, jak na to, najdete tady.