Co všechno je potřeba připravit před energetickým managementem gastro provozu?

23. září 2024·5 minut čtení
Co všechno je potřeba připravit před energetickým managementem gastro provozu?
6alt
Jana RiegerováTrade marketing manager Kofola

Co všechno je potřeba připravit před energetickým managementem gastro provozu?

Rozhodli jste se pro energetický management? Aby celý proces probíhal hladce a dostali jste co nejpřesnější vyčíslení úspor, vyplatí se připravit si předem informace o energiích a některé dokumenty. Tady je přehled nejdůležitějších z nich.

1. Technická dokumentace provozovny

  • Situační plán provozovny: Přípojky inženýrských sítí (kanalizace, voda, plyn, elektro), přístupové komunikace, parkoviště, sousedící budovy (obchodní centrum, čerpací stanice).
  • Projektová dokumentace objektu: Technická zařízení budov – vytápění, vzduchotechnika, chlazení/klimatizace, elektroinstalace VN/NN (vysokého/nízkého napětí), měření a regulace (MaR), záložní zdroje, osvětlení, kanalizace, ČOV (čistička odpadních vod), internetové připojení, stínicí technika, internet a další.

2. Energetické připojení a smlouvy

  • Smlouvy o připojení na elektro a plyn/CZT (centralizované zásobování teplem) : Podmínky připojení a dodávek, typy odběrů, technická maxima.
  • Připojovací podmínky provozovny: Má vaše provozovna samostatné měření a regulaci?

3. Spotřeba energie

  • Přehledy o spotřebě energií: Roční/měsíční/denní, včetně sezónních změn spotřeby.
  • Seznam hlavních spotřebičů: Varná zařízení, kotle, sporáky, trouby, fritézy, chladicí zařízení, myčky, kávovary, lednice/mrazáky a další velká zařízení.

4. Měření a regulace (MaR)

  • Informace o místním systému měření a regulace: Má vaše provozovna nadstavbový systém pro dálkový dohled? Pokud ano, napište i značku (Siemens, SAIA, Sauter, Domat, Johnson, Wago a další).

5. Energetická dokumentace

  • Energetické dokumenty: Energetický audit, průkaz energetické náročnosti budov (PENB), výpočty tepelných ztrát, existující studie pro úspory energie, pokud máte.

6. Odpadové hospodářství

  • Informace o odpadech: Jak likvidujete obaly, kartony, plasty, oleje i maziva a gastroodpad (například: zeleninu, zbytky jídel, živočišný odpad). I na tom se dá uspořit.

7. Provozní a technická správa

  • Odpovědný technik: Jméno a kontakt na technika nebo energetika provozovny.
  • Dohled, údržba a servis technických zařízení: Informace o smlouvách na údržbu vytápění, vzduchotechniky, chlazení, elektroinstalace a havarijní služby.
  • Revize zařízení: Dejte nám vědět, kdo a jak často provádí bezpečnostní revize zařízení (elektro, plyn, tlaková zařízení, komíny).

8. Fotovoltaická elektrárna (FVE)

Pokud plánujete instalovat FVE, pak je potřeba:

  • Souhlas distributora elektřiny v dané oblasti (například: ČEZ Distribuce, PREdistribuce, EG.D, nebo lokální distribuční síť).
  • Dokumentaci pro stavební povolení: Informace o nosnosti střechy a uchycení FVE, přípojky, elektroinstalace, požární bezpečnost a podobně.

Pro FVE do 50 kWp není nutné mít stavební povolení, pokud splníte požadavky na požární bezpečnost a vaše budova není kulturní památkou.

  • Smlouvu o připojení k distribuční soustavě: ČEZdi/ PREdi/ EG.D, popř. k místní Lokální distribuční soustavě u developerského řešení, kde je nejbližší transformátor 0,4/22 kV,
  • Informaci o velikosti jističe pro provozovnu a typu jističe v případě velkých rozběhových proudů: kompresorové chlazení, tepelná čerpadla, strojovny vzduchotechniky a podobně.
  • Smlouvu o dodávkách elektřiny, případně Sdruženou smlouvu o dodávkách a distribuci elektřiny.
  • Informaci o plánovaném rozšíření elektro odběrů: osvětlení, bazény/sauny, intra-zářiče, zahradní osvětlení a podobně.
  • Další informace: Vyúčtování elektřiny za poslední 1–3 roky, fotografie elektroměrné skříně a elektroměru, soupis velkých elektrospotřebičů (vitríny, kávovary, chladničky a podobně.).
  • Příprava na FVE: Máte už zařízené chráničky, kabely nebo volné místo v rozvaděči pro připojení? Máte prostor pro instalaci baterií? To všechno je potřeba mít připravené před montáží FVE.

Jestli máte další dotazy, obraťte se přímo na pracovníky Vina Energy Service, kteří vám poradí. Telefon na ně je: 602 434 314.

Zpět na Udržitelná gastronomie
Podobné články
Přehled úsporných tipů, které vaší restauraci ušetří desítky tisíc ročně

Přehled úsporných tipů, které vaší restauraci ušetří desítky tisíc ročně

5 kroků, které vám pomůžou snížit spotřebu energie v restauraci

5 kroků, které vám pomůžou snížit spotřebu energie v restauraci