Všechny druhy odpadu v hotelu Srní třídí do jednoho multifunkčního koše. Jak se tahle novinka líbí hostům?

12. září 2024·4 minuty čtení
Všechny druhy odpadu v hotelu Srní třídí do jednoho multifunkčního koše. Jak se tahle novinka líbí hostům?
6alt
Jana RiegerováTrade marketing manager Kofola

Všechny druhy odpadu v hotelu Srní třídí do jednoho multifunkčního koše. Jak se tahle novinka líbí hostům?

Když František Křivohlavý před pár lety zahlédl multifunkční koše na tříděný odpad na letišti v Miláně, věděl, že chce takové i do svého hotelu. Dlouho na trhu žádné nenacházel, až společně s Kofolou přišel na slovenskou firmu IKE. Kompaktní koš s 8 otvory na různé druhy odpadu pro něj vyrobila v designu na míru. Jakou měli v Hotelu Srní zkušenost s jejich výrobou a instalací?

V hotelech Srní odjakživa podporují udržitelné chování hostů i personálu, takže jim už dlouho umožňují třídit různé druhy odpadu do košů v hotelové chodbě. Přáli si jen, aby nepříliš vzhledně vyskládaných 8 košů nahradilo nějaké hezčí řešení. To se jim díky spolupráci se slovenskou firmou IKE podařilo.

‚‚Multifunkční koš nahradil původní koše, kterým jsme našli uplatnění ve druhém hotelu. Díky tomu mají hosté více možností, kam odpad třídit,’’ říká František Křivohlavý, člen představenstva hotelů Srní

Protože si sami mohli vybrat materiál, barvu i velikost koše na tříděný odpad, do hotelu skvěle zapadl. Velké kritérium při výrobě byla i praktičnost, což koš také splnil. Na většinu odpadu zvolili vyklápěcí otvory s košem ve skříňkách a na drobné materiály, jako je elektro, si nechali vyrobit šuplíky.

Pro koš si zvolili rozměr 2150 x 1300 x 900 mm. S dopravou i montáží je vyšel na 46 000 Kč. Cenu jim vypočítali přesně na rozměr koše. Kdyby se rozhodli pro menší, zaplatili by méně a naopak.

Jak probíhala výroba a instalace

Výroba koše byla rychlá, trvala jen 2 týdny. A pak už ho dovezli do hotelu a nainstalovali.

‚‚Instalace v hotelu probíhala 2 hodiny. Řemeslníci z IKE koš na místě smontovali a zasadili do připraveného prostoru. Opravdu šlo o profesionály na svém místě, koš k nám zapadl, jako kdyby sem patřil odjakživa,’’ doplňuje František Křivohlavý.

A zpětná vazba od hostů? Koše jsou krásné a líbí se jim hlavně piktogramy, díky kterým přesně vědí, kam který odpad vyhodit. Podle piktogramů se učí správně třídit i děti.

Koše nejsou jediným udržitelným opatřením, do kterých se v hotelech Srní pustili. Před několika týdny si pořídili hliněné olla nádoby pro ekologičtější zalévání rostlin nebo udržitelné betonové sezení.

Zpět na Udržitelná gastronomie
Podobné články
Velký průvodce tříděním v gastro podniku – víte, kam patří ubrousky vašich hostů nebo olej z friťáku?

Velký průvodce tříděním v gastro podniku – víte, kam patří ubrousky vašich hostů nebo olej z friťáku?

Gastroodpad versus bioodpad – víte, jak vytřídit kávu a skořápky od vajíček?

Gastroodpad versus bioodpad – víte, jak vytřídit kávu a skořápky od vajíček?

Ekoinspirace ze Šumavy: Jak v hotelech Srní třídí a kompostují odpad?

Ekoinspirace ze Šumavy: Jak v hotelech Srní třídí a kompostují odpad?