Gastroodpad versus bioodpad – víte, jak vytřídit kávu a skořápky od vajíček?

15. listopadu 2024·8 minut čtení
Gastroodpad versus bioodpad – víte, jak vytřídit kávu a skořápky od vajíček?
6alt
Jana RiegerováTrade marketing manager Kofola

Gastroodpad versus bioodpad – víte, jak vytřídit kávu a skořápky od vajíček?

Taky před vyhozením některých zbytků a potravin přemýšlíte, do kterého koše vlastně patří? Jsou jídla, u kterých je rozhodování při třídění složitější. Proto jsme pro vás připravili přehledný návod pro třídění gastroodpadu, který si můžete vytisknout a rozvěsit třeba v zázemí podniku nebo přímo u košů. Jako bonus poradíme 2+1 způsobů, jak využít kávovou sedlinu.

Pro začátek si pojďme jednou provždy udělat jasno v tom, jaký je rozdíl mezi gastroodpadem a bioodpadem:

Gastroodpad

To jsou všechny zbytky z kuchyně a z talířů hostů. Kosti, odřezky masa, skořápky od vajíček, zbytky ovoce a zeleniny, slupky, hotová jídla, polévky, omáčky i zkažené jídlo.

Bioodpad

Do něj patří jen rostlinná část odpadu. Ovoce, zelenina, kávová sedlina, luštěniny a obiloviny, ale vše jen v čisté podobě bez jakýchkoli živočišných příměsí. Je to ta část gastroodpadu, která se dá kompostovat.

Co se gastroodpadem a bioodpadem děje poté, co je vytřídíte?

Gastroodpad

Odváží se do bioplynové stanice, kde se dál využívá na výrobu tepla a energie.

Bioodpad

Odváží se do místních kompostáren nebo do bioplynové stanice. Vzniklý kompost se pak využívá na hnojení městské zeleně a polí. V bioplynové stanici se zpracuje odpad, který se na kompost nevyužije.

Když gastroodpad vyhodíte do směsného odpadu, který putuje do spaloven nebo na skládky, zatěžuje to životní prostředí. Proto ho doporučujeme třídit do popelnic na gastro a bioodpad nebo z něj získat užitek pro rostliny ve svém podniku a začít kompostovat.

Co patří do hnědé popelnice a co do kompostu?

Třídicí supertip

Stáhněte si přehledy výše a vyvěste si je u košů nebo u popelnic, ať máte vy i hosté správné třídění stále před očima.

Třídicí supertip č. 2

Kam vyhazovat olej nebo ubrousky vašich hostů? Dočtete se tady.

Proč do biopopelnice nepatří skořápky od vajíček?

Někdy se můžete dočíst, že do bioodpadu patří i skořápky od vajíček. Protože je to ale odpad živočišného původu, na kompost ani do biopopelnice se ve skutečnosti vyhazovat nemají. Živočišné zbytky do kompostu uvolňují škodlivé látky a podněcují také vznik plísní. Ani v kompostárnách proto odpad s příměsí živočišných zbytků z hygienických důvodů nepřijímají.

Třídicí supertip

Chcete ve svém podniku začít kompostovat? Všechno potřebné se dozvíte v příručce od Kokozy, kterou si po vyplnění e-mailu stáhnete na jejich webu.

Třídicí supertip č. 2

Když si pořiďte elektrický kompostér, rostlinné a živočišné zbytky můžete zpracovávat i dohromady. Výsledný produkt využijete jako hnojivo, mulč nebo jako příměs do bioodpadu. Vybírejte ale takový kompostér, který má certifikaci na hygienizaci. V Česku tyto podmínky splňuje třeba GreenGood.

Co s kávovou sedlinou?

Kávové sedliny v provozu díky milovníkům kávy většinou vzniká obrovské množství. Dobrá zpráva je, že se s ní dá pracovat. Ještě než ji začnete využívat, ujistěte se, že znáte její původ. Je z menší pražírny, která dbá na to, aby kávu odebírala z těch nejčistších zdrojů? V případě, že byla káva ošetřena pesticidy nebo jinými chemikáliemi, nemusí se na některá využití hodit.

1) Kompostování

Kávová sedlina je jedním z nejlepších materiálů pro kompostování. Pomáhá zlepšovat strukturu půdy a zároveň podporuje růst mikroorganismů, které jsou pro kompostování potřebné. Rády si na ní pochutnají i žížaly ve vermikompostéru.

2) Hnojivo

Vychladlou kávovou sedlinu můžete přimíchat i do půdy jako hnojivo, které je bohaté na živiny. Pozor ale na množství kávové sedliny v koncentrátu. Moc velká koncentrace může rostlinám naopak uškodit. Říká se, že kávová sedlina dokáže taky odlákat škůdce.

Zaslechli jsme taky, že se zbytky kávy dají využít i na mytí mastného nádobí a připálených hrnců nebo na čištění odpadu. Koukněte ke Kokoze a přečtětě si další tipy.

Zpět na Udržitelná gastronomie
Podobné články
Přibalte hostům k jídlu s sebou dobrý pocit. Vyzkoušejte REkrabičky

Přibalte hostům k jídlu s sebou dobrý pocit. Vyzkoušejte REkrabičky

Velký průvodce tříděním v gastro podniku – víte, kam patří ubrousky vašich hostů nebo olej z friťáku?

Velký průvodce tříděním v gastro podniku – víte, kam patří ubrousky vašich hostů nebo olej z friťáku?

Kompostovat můžete i ve městě. 3 řešení pro malá bistra a kavárny

Kompostovat můžete i ve městě. 3 řešení pro malá bistra a kavárny