Ekoinspirace ze Šumavy: Jak v hotelech Srní třídí a kompostují odpad?

30. září 2024·5 minut čtení
Ekoinspirace ze Šumavy: Jak v hotelech Srní třídí a kompostují odpad?
6alt
Jana RiegerováTrade marketing manager Kofola

Ekoinspirace ze Šumavy: Jak v hotelech Srní třídí a kompostují odpad?

V šumavských hotelech Srní věří, že udržitelný přístup k přírodě začíná u každého z nás. Rozhodli se přispět svým dílem a zavedli vlastní systém třídění. Ten nejenže zjednodušuje zpracování odpadu personálu i hostům, ale také vzdělává nejmenší návštěvníky hotelu. A jako bonus jim šetří až 80 tisíc ročně za svoz odpadu.

Odpadu se na Srní snaží hlavně předcházet

Na hotelech Srní razí heslo – čím méně odpadu vyprodukují, tím lépe. A když už jim nějaký odpad vznikne, snaží se ho co nejlépe zpracovat.

Spoustu starostí jim ušetřil elektrický kompostér, ve kterém zpracovávají veškerý gastroodpad. Jako největší výhodu vnímají, že do něj kromě rostlinných odřezků můžou vyhodit i zbytky živočišného původu. Vzniklý kompost využívají pro hnojení rostlin na zahradě nebo ho dávají k dispozici svým zaměstnancům.

V prvním roce kompostování na hotelech Srní zpracovali 9 tun odpadu a celkem ušetřili 82 743 Kč.

Zároveň neustále hledají nové cesty, jak vzniku odpadu předejít. Do restaurace proto odebírají nápoje v KEGu a vratném skle. Jednorázové cukry mají jen u kávových setů na pokojích a jinak je vydávají jen na vyžádání. Servírují sypaný a sáčkový čaj ze 100% kompostovatelného materiálu a jídlo s sebou hostům vydávají v rozložitelných boxech.

Využívají také ekologické papírové ubrousky a toaletní papír ze 100% celulózových vláken z nápojových kartonů a z dalších obnovitelných zdrojů. V hotelech nevedou ani jednorázovou kosmetiku, nahradili ji plastovými dávkovači s pumpičkou, které pravidelně doplňují z velkého balení. Do budoucna je chtějí vyměnit za keramické dávkovače.

Čím více možností jak třídit, tím lépe

V samotném třídění odpadu se snaží v hotelech Srní jít naproti svým hostům. Směsný odpad, papír a plasty proto můžou hosté odložit hned před vstupem do hotelu.

Ty, co mají na vyhození jiný druh odpadu, čeká za vstupní halou ještě větší multifunkční koš s 8 otvory. Tam kromě směsného odpadu, papíru a plastů vyhodí také sklo, baterie, drobné elektro, plechovky a jiné kovy i bioodpad. Koš si nechali v hotelu Srní vyrobit na míru i s orientačními piktogramy, které hostům pomáhají třídit.

Aby bylo třídění pro hosty ještě pohodlnější a pro děti zábavnější, hotely Srní připravují ještě edukační cedule, pomocí kterých chtějí hosty učit správně třídit odpad.

8 košů na tříděný odpad mají hosté k dispozici i v přidruženém hotelu Depandance, takže i tam můžou plnohodnotně třídit.

Za budovy umístili ještě velké popelnice na sklo, papír a plasty, kam průběžně vynášejí menší koše z obou hotelů.

Kompostování a třídění ale nejsou to jediné, co dělají v hotelech Srní pro přírodu. Šetří i vodu, rostliny pěstují v olla nádobách a pořídili si udržitelné sezení od firmy Cementum

Zpět na Udržitelná gastronomie
Podobné články
Velký průvodce tříděním v gastro podniku – víte, kam patří ubrousky vašich hostů nebo olej z friťáku?

Velký průvodce tříděním v gastro podniku – víte, kam patří ubrousky vašich hostů nebo olej z friťáku?

Kompostovat můžete i ve městě. 3 řešení pro malá bistra a kavárny

Kompostovat můžete i ve městě. 3 řešení pro malá bistra a kavárny

Gastroodpad versus bioodpad – víte, jak vytřídit kávu a skořápky od vajíček?

Gastroodpad versus bioodpad – víte, jak vytřídit kávu a skořápky od vajíček?