V Gramu byl celý tým od začátku nastavený udržitelně, takže jsme rozhodně neměli moc práce s přesvědčováním.
Když Kokoza v podniku udělala odpadový audit, přišlo se na několik věcí, které by se daly upravit. Tohle jsou ty, které v Gramu zavedli:
- víc odpadkových košů v provozovně, včetně nového koše na gastroodpad,
- zavedli popelnici na bioodpad,
- začali s dodavateli řešit vratné obaly,
- pořídili REkelímky pro hosty.
Do budoucna v Gramu chtějí mít i vlastní kompostér.
Dalším tipem Kokozy bylo zero waste vaření, ale o tomhle už v podniku přemýšleli dávno před námi.
Odpady se podrobněji probraly i na workshopu s celým týmem.
Řešilo se na něm třeba:
- co o odpadech říká zákon a jak v gastro provozech správně třídit odpad,
- co do které popelnice (ne)patří,
- rozdíl mezi gastro a bioodpadem,
- jak bioodpad využívat dál – ať už přímo v provozovně nebo v městských kompostárnách,
- proč je tak důležité gastroodpad zpracovávat,
- jak vzniku gastroodpadu předcházet,
- kam dál s nesnědenými porcemi jídla – padly tipy na Nesnězeno, Armádu spásy, Potravinové banky a další.
Dál s nimi Kokoza řešila, jak vypadá uzavřený cyklus jídla, a proč se vyplatí o něm přemýšlet.
Nakonec z celého projektu vznikl letáček, který Gram dál využívá – ať už k dalšímu vzdělávání personálu nebo pro informování hostů a pro online prezentaci.
Chcete také zjistit, jak ve svém podniku lépe pracovat s gastroodpadem? Tady se dozvíte víc.