Ve Vnitroblocku se učili pracovat s gastro odpadem. Pořídili si nové koše a ‚‚žížalový kompostér’’

5. září 2024·7 minut čtení
Ve Vnitroblocku se učili pracovat s gastro odpadem. Pořídili si nové koše a ‚‚žížalový kompostér’’
6alt
Jana RiegerováTrade marketing manager Kofola

Ve Vnitroblocku se učili pracovat s gastro odpadem. Pořídili si nové koše a ‚‚žížalový kompostér’’

Když si nás s Kokozou pozvali do Vnitroblocku na odpadový audit, zjistili jsme, že týdně vyprodukují 300 kg gastroodpadu. Proto chtěli ukázat, jak ho zpracovávat maximálně efektivně a bezezbytkově. Dokonce se kvůli tomu rozhodli, že si na zahradu pořídí subpod, neboli ‚‚žížalový kompostér’’. K čemu jim slouží, čím žížaly krmí a jak jsou s ním spokojeni?

Zrovna tak jako v pražském Gramu, i ve Vnitroblocku se na odpadový audit a workshop o třídění odpadu těšili. Už předtím, než jsme k nim dorazili, totiž přemýšleli ekologicky. Používali už třeba REkelímky a REkrabičky, potřebovali ale v podniku nastavit lepší způsob třídění gastroodpadu.

Poté, co Kokoza dokončila odpadový audit, vyšlo najevo, že ve Vnitroblocku za týden vyprodukují až 300 kg odpadu. Z toho zhruba 105-140 kg zbytků. To je celkem 15,8 tun odpadu za rok, který se dá ještě využít.

Doporučení od Kokozy

Po odpadovém auditu Kokoza ve Vnitroblocku uspořádala workshop, na kterém ještě proškolila celý tým o tom, jak si poradit s nově nastavenými pravidly pro třídění. 

Jak se jim líbí dřevěné venkovní koše od Kokozy?

Koše na míru jim v kokozí integrační dílně vyrobili už za pár týdnů. Dovezli je ve složeném stavu na provozovnu, kde už si je sami dozdobili a popsali. 

Jako největší přínos vnímají estetický dojem z košů plus také dobrý pocit z toho, že hostům umožňují třídit. Líbí se jim i to, že se s nimi při vysypávání snadno manipuluje. Venkovní koše před kavárnou se zkrátka osvědčily, takže si už brzy plánují pořídit stejné koše i na zahrádku.

Co říkají na žížalový kompostér?

Od prosince 2023, kdy si do Vnitroblocku pořídili  ‚‚žížalový kompostér’’, zjistili, že:

  • žížaly krmí zhruba jednou týdně, někdy i jednou za 10 dní,
  • péče o žížaly jim zabere zhruba hodinu týdně,
  • nejvíc žížalám chutná kávová sedlina a nejméně batátové slupky,
  • brzy plánují otevřít zahrádku a tam si chtějí pořídit další kompostér.

Subpod nebo jiný typ kompostéru můžete mít v podniku i vy. Koukněte, který by se k vám nejvíc hodil nebo si předtím přečtěte našeho průvodce kompostováním v gastro podniku.

Líbil se vám článek? Podívejte se ještě, jak ve Vnitroblocku probíhal test eko drogerie a které čističe se jim nejvíc osvědčily.

Zpět na Případové studie
Podobné články
Velký průvodce tříděním v gastro podniku – víte, kam patří ubrousky vašich hostů nebo olej z friťáku?

Velký průvodce tříděním v gastro podniku – víte, kam patří ubrousky vašich hostů nebo olej z friťáku?

Jak v Gramu nastavili pravidla pro třídění gastroodpadu ještě před otevíračkou

Jak v Gramu nastavili pravidla pro třídění gastroodpadu ještě před otevíračkou