Gram šetří vodu. Už první měsíc po vodním auditu platí nižší účty

30. listopadu 2024·5 minut čtení
Gram šetří vodu. Už první měsíc po vodním auditu platí nižší účty
6alt
Jana RiegerováTrade marketing manager Kofola

Gram šetří vodu. Už první měsíc po vodním auditu platí nižší účty

V Gramu si moc dobře uvědomují, že je voda cenný zdroj, kterým se zbytečně neplýtvá. Rozhodli se proto, že si nechají zpracovat vodní audit a získají doporučení, jak jí šetřit ještě víc. Po důkladném prozkoumání všech vodovodních kohoutků, sprch, potrubí a toalet, vyšlo najevo, že s úspornými opatřeními dokážou spotřebu vody stáhnout o 61 %. Jak probíhají první týdny po instalaci šetřičů a co na ně říkají hosté i personál?

Jak to v Gramu vypadalo před zavedením úspor?

Z kohoutků proteklo až 18 litrů za minutu, ze sprch 17 litrů a toalety si při každém spláchnutí vzaly 8 litrů. Po auditu dostali návrh ke snížení průtoků na vodovodních kohoutcích na 6 litrů za minutu, u sprch na 8 litrů. Toalety jim navrhli vybavit chytrým systémem pro úspornější splachování.

Takto vypadal přesný výpočet jejich úspor, včetně odhadovaného snížení emisí CO₂:

Kolik to stálo?

Samotný audit je vyšel na 5 320 Kč bez DPH. Úsporná opatření stála 47 690 Kč bez DPH. Dohromady tedy 53 010 Kč bez DPH. Investice by se jim měly vrátit do 3 měsíců

Co na to hosté?

Od začátku listopadu, kdy nainstalovali všechny šetřiče, už sbírají první ohlasy. S šetřičí jsou spokojení: ,,Největším přínosem, co jsme zatím postřehli, je výrazné snížení spotřeby vody, aniž by hosté přicházeli o svůj komfort. Všimli jsme si, že šetřiče přispívají k pozitivnímu ekologickému dojmu, což naši zákazníci oceňují. Dává nám to také dobrý pocit, že děláme něco pro naši planetu,’’ říká Irena Ječmínková, controller v Gramu.

Žádnou negativní zpětnou vazbu od hostů zatím nedostali, i když si všimli, že někteří zákazníci občas spláchnou nadvakrát.

Drobné zádrhele v kuchyni

Jedinou starost mají po zavedení úsporných opatření s přípravnými sektory: s kuchyní, cukrárnou a barem. Denně tu personál manipuluje s velkým množstvím vody a nižší průtoky jim nestačí. Tam budou muset úsporu trochu upravit a najít balanc mezi šetřením a praktičností.

A výsledek?

Na přesná čísla si v Gramu ještě pár měsíců počkají. Ale už teď vidí, že se do vodního auditu vyplatilo investovat. Aby šli příkladem, sdílejí své zkušenosti s úsporami i na Instagramu.

V Gramu si nechávali zpracovávat také odpadový audit, koukněte jak to dopadlo.

Uvažujete nad vodním auditem, ale chybí vám k tomu další informace? Koukněte sem.

Zpět na Udržitelná gastronomie
Podobné články
Krásné rostliny bez starostí? V hotelu Srní si pomáhají olla nádobami

Krásné rostliny bez starostí? V hotelu Srní si pomáhají olla nádobami

Udržitelnost se vyplácí: hotel Srní ušetří na vodě stovky tisíc ročně

Udržitelnost se vyplácí: hotel Srní ušetří na vodě stovky tisíc ročně