1 ks
Květák je oblíbená zelenina, která se vyznačuje svou jemnou chutí a univerzálním využitím v kuchyni. Je bohatý na vitaminy C a K, což přispívá k posílení imunity a zdraví kostí. Zajímavostí je, že květák byl poprvé pěstován ve Středomoří před více než 2000 lety.
O původu
Rodinné hospodářství Svačinových z Ovčárů na Mělnicku se rozkládá na 16 hektarech půdy a pečuje o široké spektrum plodin. Kromě květáku zde můžete nalézt také brambory, cibuli či různé bylinky jako tymián nebo bazalku. Výrobky této farmy jsou pravidelně oceňovány na zemědělských výstavách a dostupné na pražských farmářských trzích.
Tipy do kuchyně
V kuchyni najde květák uplatnění například při přípravě polévek či gratinovaných pokrmů. Neobvyklým tipem je jeho použití jako náhrada za rýži – stačí jej nastrouhat nebo rozmixovat do drobných zrnek a krátce podusit.