0.1 kg
Nízký polokeř tymián je známý svými drobnými oválnými lístky na přímém a zdřevnatělém stonku. Jeho nezaměnitelné aroma může lehce připomínat hřebíček nebo kafr, což z něj činí jedinečnou bylinku v kuchyni. Zajímavostí je, že již ve starověkém Egyptě byl používán při balzamování díky svým konzervačním vlastnostem.
O původu
V malebné krajině polabské nížiny nedaleko Kerska se nachází farma Hany Součkové. Hana opustila život v Praze ve dvaceti letech, aby následovala svou touhu po zemědělství a založila farmu zaměřenou na ekologické pěstování zeleniny a bylinek bez chemických látek. Její práce odráží hlubokou úctu k přírodě i místní komunitě.
Tipy do kuchyně
Tymián je skvělý jako konzervant masa nebo zvěřiny, hodí se do omáček a paštik. Čaj z této bylinky chutná nasládle a příjemně voní, stejně tak obohatí limonády či marmelády. Neobvyklým tipem je použití tymiánu pro výrobu domácích parfémů - jeho silné aroma dodá vůni zajímavý akcent.