0.1 kg
Dlouhé duté stonky pažitky připomínají jemné vlásky a mají sytě zelenou barvu. Její štiplavá vůně a chuť podobná cibuli, ale o něco mírnější, jsou neocenitelným přídavkem do mnoha pokrmů. Zajímavostí je, že pažitka obsahuje vysoký podíl vitamínu C, což z ní činí nejen chutný, ale i zdravý doplněk stravy.
O původu
V malebné polabské nížině nedaleko Kerska se nachází farma vedená odvážnou mladou ženou Hanou. Ve dvaceti letech se rozhodla opustit městský život v Praze a věnovat se zemědělství na vesnici. Hana zde pěstuje širokou škálu zeleniny a bylinek pomocí udržitelných metod bez chemických látek, čímž vyjadřuje hlubokou úctu k přírodě i místní komunitě.
Tipy do kuchyně
Šnytlík najde své místo hlavně při snídaňových pokrmech – skvěle funguje s vejci na různé způsoby nebo na chlebu s máslem či tvarohem. Taky ho můžete přidat do salátů nebo bramborových příloh či polévek. Neobvyklým způsobem využití je přidání drobně nasekané pažitky do domácího másla pro osvěžení jeho chuti.