Sdílejte článek

Není voda, jako voda…

Jak jistě všichni víme, voda je pro člověka nejvhodnější a nejpřirozenější tekutinou. K udržování každodenního pitného režimu se nejlépe hodí pramenitá voda a přírodní minerální, slabě až středně mineralizovaná. 

5alt
Kofola
7. 6. 2024·3 minuty čtení

Uměli byste však popsat rozdíly mezi pramenitou a minerální vodou?

Pramenitá voda 

  • pochází z chráněného podzemního zdroje
  • je vhodná k trvalému a přímému užívání dětmi i dospělými
  • je díky vyváženému poměru minerálů nejvhodnější variantou pro pravidelnou konzumaci.
  • nemůže být chemicky upravována, povolena je jen filtrace a provzdušnění

Přírodní minerální voda 

  • obsahuje charakteristické množství solí, minerálních látek a stopových prvků, což se projevuje na její chuti a vůni
  • smí pocházet jen z přísně chráněného podzemního zdroje
  • může být upravována pouze uvedenými fyzikálními způsoby a nelze do ní přidávat jiné látky než oxid uhličitý za určitých podmínek
  • je dle legislativy dělena do skupin podle celkové mineralizace, obsahu rozpuštěných látek

Věděli jste, že s vodou je to jako s jinými nápoji? 

Každá se totiž hodí na jinou příležitost. Obecně platí, že by voda měla mít stejnou, nebo jen o málo vyšší či nižší intenzitu než víno a jídlo, ke kterému se podává.
Lehká vína a jídla si budou žádat vody podobného charakteru- tzn. vody nízkomineralizované, neperlivé nebo jemně perlivé.
Výrazná jídla a vína snesou i vody výraznější a vysoce perlivé. Totiž správně zvolená voda může vylepšit každé víno či jídlo.

A jaká jsou tedy základní pravidla podávání vody k vínu či jídlu?

  • Podávaná voda by měla mít teplotu 8-12°C.
  • Voda podávaná s vínem, by měla být vždy teplejší.
  • Do vody nikdy nepřidáváme led!
  • Nepřidáváme ani plátky citrónu.
  • Nikdy nemícháme neperlivou vodu s perlivou.
Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!