1 ks
Další z naší nabídky brukvovitých druhů je květák, známý také jako „květolice“. Tento druh kombinuje chuťové vlastnosti klasického květáku a brokolice. Zelenožluté růžičky esteticky uspořádané do špičky doplňují vzhled celého produktu, jeho listy jsou podobné těm u běžného květáku, ale v menším množství. Mimochodem, věděli jste, že květák byl poprvé domestikován ve Středomoří před více než 2000 lety?
O původu
V polabské nížině nedaleko Kerska se nachází farma Hany Součkové. Hana opustila městský život ve svých dvaceti letech a rozhodla se naplno věnovat zemědělství s důrazem na ekologické metody hospodaření. Na této farmě pěstuje zeleninu bez chemických látek a její přístup k práci odráží hluboký respekt k přírodním procesům i místní komunitě.
Tipy do kuchyně
Květák lze konzumovat syrový nebo vařený s trochou soli či opečený na másle. Stejně tak ho můžete zapéct, připravit do polévky nebo naložit. Pokud hledáte neobvyklou inspiraci, zkuste ho rozmixovat do hladké kaše jako alternativu ke klasickému bramborovému pyré.