1 ks
Tato zelenina je jedním z nejznámějších jedlých květů, který se vyznačuje bílými růžičkami a sněhovým košťálem. Zajímavostí je varianta romanesco s až svítivě zelenou barvou a zašpičatělými růžičkami. Květák má nezaměnitelnou chuť a typické aroma.
O původu
V oblasti polabské nížiny nedaleko Kerska založila mladá žena Hana farmu zaměřenou na ekologické pěstování. Ve dvaceti letech opustila městský život v Praze, aby se věnovala zemědělství bez použití chemických látek. Její práce odráží hluboký respekt k přírodním procesům i místní komunitě.
Tipy do kuchyně
Květák je oblíbený ve smažené formě s bramborem a tatarkou nebo jako mozeček. Výborný je také krém, placičky či rýže a skvěle chutná i fermentovaný nebo syrový. Neobvyklým tipem může být jeho použití v raw salátech pro svěží křupavou texturu.