2 l
Agnus, latinsky beran, je odrůda chmele využitá naší sládkovou Alenou pro toto pivo. Spojením s žateckým pozdňákem Saaz Late vzniklo pivo s intenzivním chmelovým a kořenitým aroma a výraznou hořkostí. Pojmenováno podle českého šlechtitele Františka Beránka, má stupňovitost 11°, obsah alkoholu 4,5 %, EBC 8 a IBU 31.
O původu
Farma se nachází v malebné polabské nížině nedaleko Kerska a vznikla díky odhodlání mladé ženy jménem Hana Součková. Po návratu z Prahy do vesnice ve svých dvaceti letech založila úspěšnou farmu zaměřenou na ekologické metody hospodaření. Hana spolupracuje s místními komunitami a farmáři, čímž podporuje lokální ekonomiku i ekologickou odpovědnost.
Tipy do kuchyně
Pivo se běžně podává chlazené při teplotě kolem 7 °C k různým druhům masových pokrmů nebo sýrovým talířům. Neobvyklý tip: zkuste použít jako základ pro marinování grilovaných žeber – dodáte jim unikátní chuťový profil díky výrazné hořkosti Agnusu.